Theater buurtprojecten

ZIN & ZO

Over maatschappelijke buurtprojecten en meer

Kiki Heessels met een verbindend buurtproject ism Dynamo Amsterdam. OOIT & NU

In 2018 kwam Marike Soeterik van Dynamo Welzijnswerk Amsterdam op mijn pad.
Zij is participatiemedewerker en verlangde naar meer creativiteit en cultuur in haar werk en ik verlangde naar meer zinvol werk in mijn buurt. Mijn laatste voorstelling had ik gemaakt voor ouderen en kleinkinderen en die ging over herinneringen en al gauw kwamen we samen op een idee voor een theaterproject met ouderen en jongeren in de Linnaeushof in Amsterdam Oost.
Op zoek naar verbinding tussen generaties.

Wat een avontuur werd het om me te omringen met mensen met hele andere beroepen dan ik. En wat was het fijn dat er flyers gemaakt werden en locaties werden gevonden.  Zaken die ik daarvoor in mijn eentje deed voor mijn voorstellingen, naast lesgeven en een gezin.
We doopten het project ‘Ooit en Nu’ en zo werd het een nieuwe loot uit een oude boom want mijn laatste theatervoorstelling heette: ‘Ooit Nooit Nu’.

Een project waarbij ouderen  met  jongeren  een belangrijk muziekfragment  uit hun leven deelden dat werd gekoppeld aan een specifieke herinnering.
We speelden een generatiequiz zodat jong en oud elkaar beter leerde kennen. Door Emine Tekin (docent maatschappij) maakte ik kennis met de Wereldcafe methode  waarbij ouderen en jongeren om de tafel zaten en muziekherinneringen uitwisselden. We sloten af met een buurthappening op de Amsterdamse Mavo vergezeld door muziek,  optredens, een gulle lunch en  de inspirerende verhalen. Prachtig!

Hieruit voort kwamen vele andere projecten en kleine mooie optredens. Bijvoorbeeld een concept & optreden bedenken voor een dag voor mantelzorgers en creatief schrijven geven aan het senioren buurtcafé.
In 2022 vroeg ik met Dynamo subsidie aan bij Het Lang Leve Kunst Fonds en bedachten we gezamenlijk het project: ‘Koffer vol muziek’. Ouderen met lichte dementie vertelden hun verhalen aan de hand van oude voorwerpen en we kozen muziek die paste in het tijdperk van het voorwerp. Elke bijeenkomst sloten we af met een lied wat ik improviseerde en zong over wat we die morgen beleeft en besproken hadden. De subsidie kregen we en het werd een hartverwarmend project. Heel bijzonder vonden we alles en het werd zo enthousiast  ontvangen dat we van de cursus een interactieve voorstelling maakten met liedjes verhalen en voorwerpen. En die kan nu overal spelen…..!
Meer daarover onder ‘ Koffer vol muziek’

Kiki Heessels Projecten met ouderen

Foto: oude voorwerpen bij de theatrale ontmoetingen met Senioren met lichte dementie. In het kleine trommeltje zitten nog oude kleien knikkers uit begin vorige eeuw. Ze heten ook wel kalkdotters.